Monitoring rendszer tervezése

Gyakran fordul elő, hogy megbizóink (fővállalkozók, infrastruktúra tulajdonosok, építőipari vállalkozók stb.) az utolsó pillanatban keresnek meg minket, hogy kérjenek valamilyen monitorozást a projektjükhöz. Nagyon gyakran a monitorozás az utolsó dolog, amire gondolnak, és szinte semmilyen vagy nagyon kevés fogalmuk van róla.

“Szükségünk van némi műszerezésre, szeretnénk néhány mérést…” Ilyen helyzetben nagyon könnyű elveszni a meglévő monitorozási technológiák között, és váratlanul magas költségekkel járhat a monitorozási munka.

Miért?

 

  • A monitorozásnak célja van. Ennek a célnak tisztának kell lennie.

A hasznos kérdések itt: mit szeretne monitorozni? Milyen paramétereket kell ellenőrizni a szerkezeteknek? Milyen kockázatokra számít?

 

  •  A monitorozás számos olyan technológiát kínál, amelyek kiegészíthetik egymást vagy a nem megfelelő használat esetén átfedhetik egymást.

A hasznos kérdések itt: mi a kívánt mérések gyakorisága? Automatizált, valós idejű, időszakos? Milyen technológiai korlátai vannak a felmért szerkezeteknek vagy épületeknek (hozzáférés a műszerek telepítéséhez vagy karbantartásához, specifikus szerkezeti üzemeltetési rend, stb.)?

 

  • A mért értékeknek hasznosnak és teljesen érthetőnek kell lenniük a végfelhasználók számára, ezért meg kell határozni a riasztási küszöbértékeket.

Mi a mérések rögzítésének összehasonlítási alapja? Mik a küszöbértékek? Ki értékeli az adatokat? Mit szeretne és hogyan szeretné megjeleníteni? Milyen információk lesznek fontosak a megfelelő tervezés / építés / üzemeltetési döntés gyors meghozatalához?

 

  • A monitorozási rendszernek lehetővé kell tennie a észlelt változások gyors adaptálását.

A fő monitorozási cél a szerkezetek biztonságának és a újonnan épített (átépített) épületek és szerkezetek üzemeltetési megbízhatóságának ellenőrzése, valamint a környezet biztonsága. Nagyon fontos, hogy minél korábban létrejöjjön ez a párbeszéd, és hogy mindkét oldalról meghallgassák. A szerkezeti vagy geotechnikai monitorozási rendszert nem kevésbé fontosnak vagy prioritásnak kell tervezni, mint más mérnöki szerkezeteket. Ebben az esetben a monitorozási rendszer az elejétől fogva szolgálja a célját. Elkerülhetjük a felesleges sietséget és költségnövekedést. Minden tényezőt figyelembe véve választhatunk a legmegfelelőbb megoldást, és azt, ami az esetek nagy részében nagyon fontos – az anyagi szempontokat.

 

Itt vagyunk. Közel vagyunk Önökhöz.