Az Atlas InSAR a Sixense innovatív műholdradar interferometria (InSAR) megoldása a talajdeformáció és a szerkezetek stabilitásának milliméteres pontosságú mérésére a világűrből.

A műholdas radarképek alapján az Atlas InSAR korszerű adatfeldolgozó modulja több millió mérési pontot képes feldolgozni az érintett területeken, akár kivitelezési, akár karbantartási tevékenységnél merül fel az igény a technológia alkalmazására.

A műholdas monitoring a projektek minden szakaszában (tervezés, kivitelezés, üzemeltetés) képes nagy területek terepviszonyairól átfogó térképet adni, ugyanakkor nagy felbontású, részletes elemzést is tud nyújtani az egyes szerkezetekről.

Az Atlas InSAR olyan távérzékelési technológia, amely helyszíni beavatkozás nélkül szolgáltat eredményeket, valamint támogató és költséghatékony eszközt jelent a kockázatkezeléshez és a műszerezési rendszer optimalizálásához.

Az Atlas InSAR egyre nagyobb szerepet játszik a talajmozgások természetes és mesterséges forrásainak megfigyelésében és hatásainak enyhítésében.

Hogyan működik?

 

Technical process satellite monitoring

A radarinterferometria egy műholdas távérzékelési technika, amely széles területeken képes milliméteres léptékű terepmozgást mérni.

Az interferometrikus szintetikus apertúra radar (InSAR) két vagy több szintetikus apertúra radar (SAR) képének felhasználását jelenti ugyanarról a területről különböző időpontokban a táj domborzatának és a kapcsolódó deformációs mintáknak a visszakereséséhez.

A SAR-érzékelő elektromágneses hullámokat továbbít a talajra, összegyűjti a visszavert jelet, és éjjel-nappal minden időjárási körülmény között működik.

Több mérés összehasonlításakor a különbség a talaj időbeli deformációját jelzi.

A Föld bármely pontjára vonatkozó műholdas idősorok lehetővé teszik a jelenségek megfigyelését néhány naponként a megfigyelési időszak alatt.

Egy lépéssel tovább a milliméteres pontosságért

ATLAS InSAR est la chaîne de traitement interférométrique développée par SIXENSE

Az Atlas InSAR a Sixense Radar Interferometry (InSAR) feldolgozólánca a geotechnikai és szerkezeti deformációk figyelésére.

Az Atlas feldolgozási lánca a fejlett PSI (Persistent Scatterer Interefometry) módszertanon alapul, és egy lépéssel tovább viszi a hagyományos InSAR-t, hogy milliméteres pontosságot érjen el a talajmozgás mérésében.

Ehhez a technikához több mint tizenöt SAR-képből álló kezdeti köteg szükséges.
A PSI algoritmus minden egyes képen azonosítja a közös pontokat (Persistent Scatterer), amelyekből a vizsgált időszakban pontos mérések származtathatók.

Az Atlas feldolgozás kimenetei olyan térképek, amelyek a felhalmozott elmozdulást és az átlagos sebesség-deformációt mutatják minden egyes mért pontra (PS) a vizsgálati időszak alatt.

Számos iparági alkalmazás

SIXENSE ATLAS InSAR: des applications variées au service du génie civil et de l'industrie

Az ATLAS InSAR egy olyan technológia, amely biztonságosabbá teszi az iparágakat és az életeket, hatékonyabbá teszi a gyakorlatokat, és elmélyíti a Földön való viselkedésünk megértését.

Az ATLAS InSAR-t számos ipari alkalmazásban használják, kezdve a hegyekben lévő lejtők centiméteres mozgásának megfigyelésétől a hidak, épületek, viaduktok, bányászati lejtők vagy kulcsfontosságú infrastruktúra, például zagytározók elmozdulásának milliméteres pontosságú méréséig.

Atlas InSAR jellemzői & előnyei

  • Milliméteres pontosság: akár 1 mm/év és 2-3 mm pontosság egyetlen mérési ponton
  • Magas mérési gyakoriság: műholdaktól függően 3, 6 vagy 12 nap a felvételek között
  • A mérési pontok nagy sűrűsége: városi területeken több mint 20 000 négyzetkilométer
  • Nagy területek lefedettsége: távoli és nagyon kiterjedt területek (több ezer négyzetkilométer) megfigyelése.
  • Retrospektív vizsgálatok: történelmi talajmozgás-elemzés 1992-ből archív műholdképek felhasználásával
  • Non-invazív rendszer: távoli megoldás helyszíni beavatkozás és karbantartás nélkül
  • Igény szerinti monitorozás: frissítési gyakoriság a mozgás méretéhez és a projekt igényeihez igazítva
  • Webes platform: felhasználói felület több millió mérési pont gyors és egyszerű értelmezéséhez