Az emberi tevékenység általában-és különösen az építési munkálatok-környezetszennyezést okoznak, például zajt, vibrációt és port.

A szennyezés különböző formáinak monitorozása lehetővé teszi azok hatékonyabb ellenőrzését, csökkentve a helyi közösségekre és a tágabb környezetre gyakorolt hatásukat.

A biodiverzitás védelmében a környezeti monitoring is szerepet játszik.

 

A zaj, a rezgés, a levegő, a talaj és a víz minőségének ellenőrzése

A kibocsátott zaj monitorozásának célja az építési munkaterület vagy létesítmény akusztikus hatásának szabályozása a környezeti zajszinthez viszonyítva, és például a közeli lakások tényleges zajszintjének ellenőrzése. A zajérzékelők a szárazföldi és vízi állatok jelenlétének észlelésére is használhatók. Az akusztikus monitorozás ezért hasznos eszköz lehet az élővilág megőrzése és védelme szempontjából a helyszíni munkálatok során. Például a rezgésfigyeléssel ellenőrizhető a munkaterületen lévő berendezések és gépek által keltett rezgés mértéke és annak adott távolságon belüli terjedése. Ezenkívül elengedhetetlen az érzékeny és/vagy saját mérőműszerekkel rendelkező épületek vagy infrastruktúrák, mint például kórházak, vasúti forgalomirányító központok, gyártóüzemek stb. védelméhez. Az ilyen típusú érzékelőket a szerkezeti rezgésmódok és amplitúdók hosszú távú monitorozására is használjuk. A városi közösségekben alapvető fontosságú a porszint és a levegőminőség ellenőrzése. A mérésekhez szükséges érzékelőket általában komplett meteorológiai állomások részeként telepítjük. A víz- és talajszennyezés mérésére sok esetben akár jelenlegi, akár múltbeli emberi tevékenység következtében van szükség.

surveillance du bruit par Sixense
capteur environneme

Mérési típusok

A zajmérés kiterjed az I. vagy II. osztályú zaj, a dB(A), a frekvenciák, az időbeli tendenciák, a hangfelvételek és a zajforrás azonosítására.
A rezgésmérés módszerei a következők: PPV (részecske csúcssebesség) vagy egytengelyes / 3 tengelyes elmozdulás és gyorsulás. Időbeli változás, frekvenciaelemzés és modális elemzés is lehetséges.
A pormérések a TSP, PM10, PM2,5 és PM1 részecskék koncentrációjának azonosítására szolgálnak. Egy másik lehetőség az optikai lézeres mérés.
A meteorológiai mérések közé tartoznak a hagyományos és ultrahangos mérések, a szél sebessége és iránya, a hőmérséklet, a légköri nyomás és a páratartalom

A környezeti érzékelők telepítése lehetővé teszi a következőket:

  • Az építési munkaterület vagy létesítmény által okozott szennyezés nyomon követése
  • Környezet monitorozása
  • Segítségnyújtás a biodiverzitás-védelmi intézkedések végrehajtásában
Sixense enregistrement des vibrations